
Ciocolata in dieta copiilor
Cu toții iubim ciocolata, de la cei mai mici la cei mai mari copiii, parinti sau bunici. De aceea este important să cunoastem raspunsurile la o serie de intrebari despre ciocolata:
- Ce reprezinta ciocolata din punct de vedere nutritiv ?
- Care sunt avantajele sau dezavantajele ei?
- Care este cantitatea recomandata –exista o portie corecta ?
- Exista o frecventa recomandata a consumului de ciocolata ( zilnica sau ocazionala)?
- Care ar fi tipul de ciocolata sau produse pe baza de ciocolata pe care sa le introducem in alimentatia copilului nostru?
- Exista limite de varsta pentru consumul de ciocolata ? si intrebarile pot continua…
Ce reprezinta ciocolata din punct de vedere nutritiv ?
Din punct de vedere nutritiv , ciocolata este un un produs alimentar realizat dintr-o mixtura de zahar, cacao, câteodată lapte și unele arome specifice. Este consumata de obicei sub formă de baton, bomboane-praline, tableta, bauturi cu cacao sau ciocolata , etc. Exista mai multe tipuri clasice de ciocolata:
- Ciocolata neagră, intitulata și ciocolată amăruie, este un mix de cacao și unt de cacao cu zahăr. Ea conține minimum 34% cacao (proporția depinzând de producator), gustul amarui fiind determinat de varietatea de cacao si de cantitatea de zahar utilizată. Din punct de vedere nutritiv, la 100 g contine: 33-45 g grasimi, 20-50 g glucide (din care 13-40 g zahar), 5-8 g fibre, 5-10 g proteine, aport caloric- 500-550 kcal/100 g.
- Ciocolata cu lapte conține, conform reglementărilor UE , un minim de 25% substanță uscată de cacao și 12 % substanță solidă de lapte (în general lapte praf sau lapte condensat ), zahar , arome si alte componente – fructe, seminte, oleaginoase, diferite umpluturi ( crème). Din punct de vedere nutritiv, la 100 g contine: 20-35 g grasimi, 50-70 g glucide (din care 45-65 g zahar), 3-8 g fibre, 3-8 g proteine, aport caloric- 450-550 kcal/100 g.
- Ciocolata albă este ciocolata produsă din unt de cacao, zahăr, lapte, vanilie și alte arome.
Nu conține cacao pudră sau alte preparate din cacao de aceea are o culoare apropiată de alb. Din punct de vedere nutritiv, la 100 g contine: 30-40 g grasimi, 50-60 g glucide (din care 20-50 g zahar), 1-2 g fibre, 4-8 g proteine, aport caloric- 500-600 kcal/100 g.
Calitatile nutritive ale boabelor de cacao, componentele de baza ale ciocolatei:
- Boabele de cacao contin aproximativ 50% grasime. Aceasta este compusa din doi acizi grași saturati (acid palmitic și stearic) și un acid mono-nesaturat (acid oleic). Untul de cacao și ciocolata neagra nu influenteaza nivelul colesterolului din sange. Insa, in cazul consumului de ciocolata cu lapte sau ciocolata inferioara, la care o parte din conținutul total de grasime provine din lapte sau diverse alte tipuri de lipide, nivelul de colesterol ar putea fi afectat in mod negative (creste).
- Boabele de cacao au un continut ridicat de carbohidrati, cea mai mare parte fiind de tip amidon, fibre alimentare solubile si fibre alimentare insolubile. Zaharurile simple din boabele de cacao sunt intr- un procent foarte mic, insa, in timpul fabricarii ciocolatei este adaugata o cantitate semnificativa de zahar, prin acest lucru crescand aportul caloric al ciocolatei si riscurile legate de consumul de zahar ridicat intr-o dieta echilibrata.
- Boabele de cacao contin polifenoli, cu proprietati antioxidante: catechine, epicatechine și prociandine. Flavonoidele reduc capacitatea sangelui de a se coagula, reducandu-se astfel riscul de accident vascular cerebral si atacurile de cord.
- Teobromina – este un stimulant, excitant cu o usoara actiune diuretica.
- Cofeina – Boabele de cacao conțin o cantitate foarte mica de cofeina, mult mai mica decat cea continuta de cafea, ceai și cola.
- Feniletilamina – este un usor antidepresiv și stimulent similar cu dopamina si adrenalina.
- Serotonina – Ciocolata poate crește nivelul de serotonina din creier prin continutul in triptofan al boabelor de cacao , triptofanul fiind un precursor al serotoninei – ,,hormonul fericirii,,( astfel se explica starea de bine, de fericire care apare in urma consumului de ciocolata prin cresterea nivelului de serotonina in creier- efect insa de scurta durata).
- Minerale esentiale – Boabele de cacao sunt bogate intr-o serie de minerale esentiale- magneziu, calciu, fier, zinc, cupru, potasiu și mangan.
- Vitamine – Boabele de cacao contin vitaminele A, B1, B2, B3, C, E și acid pantotenic.
Care sunt avantajele sau dezavantajele ciocolatei?
Iata unele dintre cele mai importante efecte ale ciocolatei asupra sanatatii (in special privite la copii) :
- Obezitatea – Obezitatea la copii este una dintre cele mai frecvente probleme cu care ne confruntăm la nivel global. Ciocolata si dulciurile reprezinta o sursa importanta de calorii in dieta copiilor si un aport crescut de dulciuri duce la o dieta total dezechilibrata din punct de vedere nutritiv- scade aportul proteic, mineral sau vitaminic corect ( scade consumul de carne, lactate, peste, legume si fructe crude, proaspete ) si creste consumul si apetitul pentru dulciuri si derivate de tip glucidic- fainos. Excesul de glucide intr-o dieta conduce la cresterea rezervelor de grasime ( supraponderalitate-obezitate) si grave dezechilibre metabolice, in special lipidice – cresc colesterolul si trigliceridele dar si glucidice- cresterea glicemiei si aparitia diabetului de tip 2 la copii.
- Diabetul zaharat de tip 2: Aceasta boala nu se mai limitează in prezent doar la adulți, ea s-a mutat si la grupe de varsta din ce in ce mai tinere. Prea mult aport de ciocolată pe termen lung afectează sensibilitatea la insulina, care va duce in final la declansarea diabetului zaharat de tip 2.
- Hiperactivitatea – zahărul prezent în ciocolată este un factor declanșator pentru producerea de adrenalina si copilul poate deveni hiperactiv, agitat, incapabil de concentrare si coordonare neurologica.
- Dependenta – Consumul regulat de ciocolată poate face copilul dependent de acest lucru. Mecanismul este unul de tip adictie, ca la orice alta substanta excitanta neurologic ( ex: -cofeina- adictia de cafea, nicotina- adictia de fumat, amfetaminele- adictia la droguri de la adulti). In cazul în care copilul devine dependent de ciocolată sau de orice alte alimente care contin zahar procesat, va fi dificil de convins să opteze pentru alimente sanatoase si nutritive, lucru care va afecta în cele din urmă, evoluția copilului, inclusiv dezvoltarea lui cognitivă. De aceea este esențial ca părinții să monitorizeze cantitatea de ciocolată pe care o consuma copilul lor.
- Creșterea diurezei – prin cofeina continuta care are proprietăți diuretice ușoare, copilul va experimenta nevoia frecventa de urinare.
- Alergiile – există multe substanțe adăugate în ciocolata care au efecte alergizante – laptele ( intoleranta la lactoza, alergia la proteinele din lapte) sau nucile (oleaginoasele- alergia la nuci, alune, migdale, fistic ) la care copilul poate dezvolta reactii alergice mai usoare sau mai severe.
- Problemele de somn – chiar dacă cantitatea de cofeină prezentă în ciocolată este scăzută, aceasta poate provoca tulburări de somn la copii mici dacă sunt consumate cantități mari de ciocolata.
- Efecte de protectie antioxidanta – prin polifenolii continuti in boabele de cacao , ciocolata reduce coagularea sangelui si scade riscul de accident vascular cerebral si atacurile de cord. Aceste calitati sunt valabile doar la ciocolata cu un continut de minim 25-30 % cacao, adica la ciocolata amara si nu se regasesc la ciocolata cu lapte sau la cea alba.
Care este cantitatea recomandata – exista o portie corecta si care ar fi ciocolata ideala pe care sa o dam copiilor ?
Recomandarile specialistilor (Asociatia Americana pentru Studiul Inimii si Asociatia Americana pentru Diabet) privind consumul de zahar precizeaza pentru adulti o cantitate de 70 g zahar ( aprox. 17 lingurite de zahar ) aport zilnic de zahar pentru sexul masculin si 50 g de zahar ( 12,5 lingurite de zahar) aport zilnic la femei, iar pentru copii aproximativ 20-25 g de zahar pe zi ( aprox 6, 5 lingurite de zahar). Trebuie precizat ca aceasta este cantitatea totala de zahar din toate alimentele consumate de-a lungul zilei respective – inclusiv zaharul din fructe, legume, alte produse fainoase sau cu glucide, si nu se refera exclusiv la aportul de zahar din dulciuri sau ciocolata.
Privind lucrurile din aceasta perspectiva este corect sa alegem pentru copii un sortiment de ciocolata de buna calitate, cu un continut cat mai ridicat de cacao si cat mai scazut de zahar pentru a creste astfel beneficiile naturale ale boabelor de cacao din ciocolata si a limita expunerea la cantitati foarte ridicate de zahar (ciocolata amaruie este cea mai apropiata de aceste criterii). Este stiut insa faptul ca sortimentele de tip ciocolata amaruie nu sunt foarte agreate gustativ de catre copii si este, de asemenea, de luat in discutie efectul excitant cofeinic mai intens al ciocolatei amarui in comparatie cu alte tipuri de ciocolata. In aceasta situatie, nu ne ramane decat sa studiem eticheta produsului oferit si sa alegem o ciocolata cat mai aproape de recomandarile ideale mai sus mentionate, iar cantitativ sa incercam sa oferim o portie de ciocolata cu o doza cat mai scazuta de zahar – sub 20-25 g de zahar/ zi.
Exista o frecventa recomandata a consumului de ciocolata, zilnica sau ocazionala?
Ciocolata nu este recomandata in aportul zilnic echilibrat din dieta copiilor , ea trebuie sa apara doar ocazional, ca un aliment special ( o tratatie savuroasa si cu adevarat speciala, nu una uzuala, zilnica , intrata in rutina obiceiurilor alimentare).
Programul American pentru o alimentatie sanatoasa, ChooseMyPlate.gov, recomanda un aport zilnic de maxim 135 kcal “goale” in dieta echilibrata a copiilor (prin calorii goale intelegandu-se ciocolata si alimentele cu adaus suplimentar de zahar).
Exista limite de varsta pentru consumul de ciocolata?
Datorita argumentelor pro si contra ciocolatei privind efectele ei asupra sanatatii (mai sus mentionate) nu este recomandat consumul de ciocolata la copii inaintea varstei de 2 ani (dupa unele societati de pediatrie chiar inaintea varstei de 3 ani) .
Dr Luminita Florea- coordonator echipa de Nutritie Clinica NeuroPain
Pentru programari si informatii suplimentare, va rugam sa ne contactati la nr. de telefon: 0787.742.218 sau 021/313.78.69.