Oncologie – Diagnostic, tratament, ingrijire paliativa

Oncologie :deriva din greaca veche onkos (= masa mare sau tumora) si sufixul – logos (= studierea) si este ramura medicinei care se ocupa cu:

diagnosticul cancerului,

– tratamentul specific (chirugia, radioterapia, chimioterapia, s.a.)

– urmarirea pacientului dupa completarea tratamentului,

ingrijirea paliativa a pacientului pe toata perioada de boala.( aceasta presupune controlul prompt al simptomelor date de boala sau terapie avand ca finalitatea cea mai buna calitate a vietii care poate fi obtinuta de echipa medicala)

– continuitatea ingrijirilor in toate perioadele de evolutie a bolii

– abordarea etica a ingrijirii,

– screening-ul bolii.

Cancerul este o boala care se trateaza. Chiar daca pacientii si boala lor sunt diferiti, cu totii au in comun necesitatea tratamentelor anticancer agresive pentru o boala amenintatoare de viata si, de cele mai multe ori, devastatoare la nivel fizic si emotional. Toti pacientii si, toti cei care conteaza pentru ei, au un scop comun: de a obtine vindecarea bolii sau cel putin remisiunea bolii in urma tratamentului. Prin natura bolii si tratamentelor specifice pacientii cu cancer au nevoi speciale. Abordarea in echipa multidisciplinara pe care o propune echipa Neuro Pain este un standard de ingrijire acceptat si verificat in toate centrele de prestigiu din intreaga lume.

Mentinerea unei viziuni psihologice pozitive a pacientului in ceea ce priveste boala lui este foarte importanta, pe toata perioada tratamentului.

Evaluarea uzuala initiala a pacientului cu cancer se face pe baza istoricului medical, evaluarii clinice a pacientului,  diagnosticului si stadiului bolii. Pacientului i se explica diagnosticul si stadiul bolii, dupa care se indica examenele ulterioare necesare pentru completarea dosarului medical, in vederea stabiliriii conduitei terapeutice corecte. Tipul bolii si stadiul de boala ghideaza, in mod corect, conduita terapeutica. Decizia terapeutica este importanta pentru fiecare pacient, in parte si are efect asupra supravietuirii. De asemenea, controlul progresiei bolii si controlul recidivei au efect asupra duratei supravietuirii.

O atentie deosebita este acordata cresterii calitatii vietii pacientului, inclusiv suportul psihologic al celor care conteaza pentru pacient, prin implementarea precoce a conceptului ingrijirii paliative, urmarind astfel, controlul durerii si al celorlalte simptome care apar de-a lungul bolii, a reactiilor adverse ale tratamentelor specifice si complicatiilor bolii.

O importanta deosebita trebuie acordata perioadei care urmeaza dupa completarea tratamentului specific, denumita perioada de urmarire sau follow – up. Chiar si in cazul pacientilor cu stadii precoce de boala, care au necesitat numai tratament chirurgical sau radioterapie, medicul oncolog supravegheaza pacientul pe perioada de risc de recidiva a bolii. Screening-ul de boala si diagnosticul precoce al bolii sau a recidivei au impact pe supravietuirea generala.

Pentru a asigura cele mai bune rezultate terapeutice, cel mai optimist prognostic, cea mai buna calitate a vietii este nevoie de o echipa multidisciplinara de experti, care include, alaturi de oncologi si specialisti care sa monitorizeze  nutritia si statusul  nutritional ale pacientilor, monitorizarea cardio-vasculara a pacientului oncologic, monitorizarea  si tratatamentului durerii, terapie paliativa. Echipa de experti Neuro Pain este la dispozitia dvs pentru a asigura planul individualizat de ingrijiri medicale pentru fiecare dintre pacient in parte![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row] 5/5 (7)

Va rugam sa evaluati aceasta pagina