Obezitatea in sarcina riscuri si recomandari

Obezitatea si sarcina – riscuri si recomandari

By: | Tags: | Comments: 0 | decembrie 11th, 2018

Exista 3 aspecte importante de subliniat in legatura cu obezitatea si sarcina:

  1. Impactul obezitatii asupra fertilitatii si conceptiei.
  2. Impactul obezitatii in sarcina si obstetrica.
  3. Impactul obezitatii asupra fatului si nou-nascutului.

1.Impactul obezitatii asupra fertilitatii si conceptiei

O femeie cu exces ponderal, diagnosticata cu obezitate (in grade diferite de severitate-1,2,3), dar cu ovulatie prezenta clinic, are sanse mai mici de a ramane insarcinata comparativ cu o femeie normoponderala.

Acest lucru se poate explica prin mai multe mecanisme:

  1. Exista o rata de conceptie spontana mai scazuta la femeile obeze;
  2. Rata de ovulatie scade considerabil la femeile cu obezitate asociata cu SOPV (sindrom de ovare polichistice) prin prezenta insulinorezistentei (care e in mod uzual regasita in obezitate);
  3. Inducerea ovulatiei prin metode artificiale are o rata de reusita mai redusa la femeile cu greutate mare, iar metodele de reproducere asistata sunt compromise partial sau total din cauza excesului ponderal.

Atat sarcina aparuta spontan cat si sarcina indusa artificial au o probabilitate mai redusa sa apara la femeile cu obezitate.
In cazul metodelor de reproducere asistata, sansele de obtinere a sarcinii la femeile normoponderale este de aprox 30% reusita, versus sub 10% procent de succes in cazul femeilor cu un BMI de 35-40 si peste 40 kg/mp.

 

2.Impactul obezitatii asupra sarcinii (pe perioada celor 9 luni de sarcina)

Cu cat indicele de masa corporala (BMI) al mamei va fi mai mare la debutul sarcinii, cu atat mai mare va fi cresterea BMI-ului pe perioada sarcinii, cu cresterea in consecinta a riscurilor si complicatiilor specifice atat pentru mama cat si pentru fat.

Pentru mama, complicatiile posibile ale greutatii mari din sarcina pot fi:

  • diabetul gestational, preeclamsia sau hipertensiunea in sarcina;
  • pierderea sarcinii, nasterea prematura sau sarcina suprapurtata, nasterea prin cezariana;
  • tromboembolismul pre si post natal, infectiile urinare sau ale plagii post cezariana.

Indicele de masa corporala la debutul sarcinii este cel mai puternic predictor pentru aparitia diabetului gestational si pentru tratamentul cu insulinoterapie al mamei pe perioada sarcinii. Fiecare crestere cu 1 unitate kg/mp al BMI-ului echivaleaza cu o crestere a riscului de diabet gestational cu 1%.

Riscul de preeclamsie se dubleaza la fiecare crestere a BMI-ului cu 5-7 unitati de kg/mp.

Greutatea mare a mamei obeze alaturi de factorii favorizanti-fatul mare–macrosom, grasimea pelvina importanta a mamei, distocia uterina, contractiile uterine suboptimale cu o rata de inducere si progresie a nasterii spontane esuata duce adeseori la indicatie de nastere prin cezariana. Aceasta este ulterior acompaniata de riscuri suplimentare: tromboembolism postnatal, infectii urinare, infectii ale plagii, recuperare dificila cu spitalizare prelungita, depresie post natala, tulburari de lactatie .

Riscul de nastere prematura sa coreleaza de asemenea cu numarul de kilograme acumulate in sarcina (cresterea BMI-ului gravidei).

Tromboembolismul (TE) este de departe cea mai redutabila complicatie a sarcinii la femeia obeza, existand risc atat prenatal, dar si postnatal, cu mult mai mare la femeia cu obezitate comparativ cu o gravida normoponderala. O gravida cu un BMI sub 25 kg/mp (normoponderala) prezinta un risc de TE prenatal de 1,8 % si un risc postnatal de2,4 %. Cifrele devin insa amenintatoare la femeile cu BMI peste 25 kg/mp (supraponderale si obeze) care au un risc de TE prenatal de 62,3% si respectiv postnatal de 40% (riscul fiind accentuat si de imobilizarea specifica gravidei obeze si a tipului de nastere cezariana frecvent ales ca optiune de prima intentie la gravida obeza).

 

3.Impactul obezitatii asupra fatului si nou-nascutului

Riscurile pentru un fat nascut din mama obeza pot fi in legatura cu:

  • pierderea in evolutie a sarcinii – decesul fatului (se coreleaza direct cu BMI ul mamei);
  • defecte congenitale la nastere (defecte de tub neural, anomalii cardio-vasculare, defecte de tip palat-buza, atrezie ano-rectala, hidrocefalie, anomalii ale membrelor);
  • mortalitate crescuta neo-natala;
  • transmiterea verticala a greutatii mari de la mama la fat, la nastere si ulterior in copilarie (din mame obeze se nasc feti macrosomi, riscul corelandu-se direct cu BMI ul mamei–un BMI peste 30kg/mp duce la cresterea riscului de nastere a unui fat macrosom cu 2,3 % ).

 

Concluzii:

  1. Obezitatea are un impact puternic negativ asupra tuturor aspectelor reproducerii (spontana sau asistata) si ulterior asupra desfasurarii fiziologice a sarcinii.
  2. Obezitatea in sarcina duce la cresterea riscurilor atat pentru mama cat si pentru fat (evidentele fiind clare pentru BMI la gravida peste 35 kg/mp).
  3. Optimizarea stilului de viata si pierderea in greutate inainte de conceptie, precum si monitorizarea stricta a greutatii, cu un numar cat mai mic de kilograme acumulate in timpul sarcinii duc la scaderea riscurilor si a complicatiilor legate de obezitate si sarcina mai sus mentionate.

 

Dr. Florea Luminita
Medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice
Certificare SCOPE-World Obesity Federation

5/5 (2)

Va rugam sa evaluati aceasta pagina