Etharums ser quidem rerum facilis dolores nemis omnis fugats vitaes nemo minima rerums unsers sadips amets.
Consultatia de nutritie terapeutica asigura:
Echipa de nutritie este coordonata de Dr Luminita Florea.
Ultima statistica inregistrata in Romania cu privire la prevalenta cazurilor de diabet zaharat si a bolilor metabolice a fost comunicata in cadrul studiului Predatorr la sfarsitul anului 2014 ( cand s-a finalizat studiul), un studiu care a privit ,,sub lupa,, Romania cu privire la actualitatile concrete despre morbiditatea de tip metabolic in societatea noastra. El efectuat de catre Societatea romana de Nefrologie si Societatea romana de Diabet, Nutritie si Boli metabolice si a aratat prevalente duble fata de cele estimate anterior acestui studiu, adica o adevarata ,,explozie,, a acestor afectiuni in tara noastra. Cifrele sunt urmatoarele:
Aceasta ,,explozie,, este o consecinta in primul rand a modificarilor de stil de viata a romanilor – alimentatia, miscarea, expunerea la factori toxici si la stres si nu in ultimul rand factorii genetici- ,, materialul genetic tot mai modificat ,, mostenit de generatiile actuale si viitoare. Din pacate exista o tendinta nefericita de crestere a numarului de cazuri de diabet zaharat de tip 2 , o forma de diabet care pana acum cativa ani in urma era considerat apanajul varstei 40 ani plus si care pe fondul cresterii supraponderalitatii, obezitatii, dislipidemiei, a alimentatiei proaste si a sedentarismului la copii a dus la ,,mutarea,, tipului doi de diabet zaharat si la grupa de varsta- copii ( populatia sub 18-20 ani).
Diabetul zaharat reprezinta o afectiune a pancreasului , organ care in mod normal prin secretia sa de insulina asigura un nivel constant al glucozei in sange, glucoza care are tendinta sa creasca ca urmare a aportului de glucide- carbohidrati sau zaharoase cum sunt cunoscute -din alimentatie ). In momentul in care apare scaderea numarului de celule pancreatice secretoare de insulina pana la disparitia lor completa, nivelul glucozei in sange nu va mai putea fi controlat corespunzator si se vor inregistra valori ale glicemiei modificate ( peste 115 mg/dl) si se pune diagnosticul de diabet zaharat. Sunt cunoscute mai multe forme de diabet zaharat, cele mai intalnite fiind diabetul zaharat de tip 1 , cel de tip 2 si diabetul gestational.
Simptomele diabetului si modalitati de diagnosticare: diabetul zaharat este o afectiune extrem de polimorfa ca si simptomatologie si tablou – de la lipsa completa a oricaror semne sau simptome ( depistarea bolii fiind complet intamplatoare la un control de rutina) pana la acuze de tipul: sete intensa, gura uscata, apetit crescut –pofta mare de mancare, scadere ponderala, uscarea pielii si a mucoaselor, stare de slabiciune generalizata, ameteli, respiratie (halena) modificata cetonica, “de mere verzi putrezite”, pierdera constientei si in final coma.
Alimentatia este primul pas in controlul si tratamentul bolii diabetice dupa ce a fost diagnosticata. Neglijarea sau nerespectarea dietei va sabota orice tratament de tip hipoglicemiant- medicatie sau insulina, grabind aparitia complicatiilor acute sau cronice ale diabetului. De aceea este important sa se cunoasca principiile corecte de alimentatie ale pacientului diabetic si faptul ca acesta va trebui sa le respecte pentru tot restul vietii cu sfintenie- nu exista abateri care sa nu fie imediat sau pe termen mai lung taxate de catre organism. Impartirea alimentelor se face in limite mari in trei clase:
Putem sa prevenim diabetul si sa luptam impotriva acestor crunte statistici ale morbiditatii de tip metabolic in Romania- printr-un stil de viata echilibrat, acordand o atentie sporita alimentatiei sanatoase, luptand impotriva sedentarismului, controlandu-ne cu atentie greutatea corporala si luand o atitudine rapida si eficienta atunci cand evolutia este in sensul cresterii greutatii corporale, cunoscandu-ne terenul genetic mostenit si controlandu-ne anual sau bianual bilantul metabolic al organismului ( analizele de sange) .
Neuro Pain oferă servicii de diagnostic și recomandări terapeutice, monitorizarea terapiei în toate formele de diabet zaharat, dar și prevenție a diabetului, diagnostic precoce, monitorizare pe termen lung în vedere evitării apariției complicațiilor ulterioare.
Diagnosticul se pune prin screening efectuat la toate gravidele în săptămâna 24-28 de sarcină (trimestrul 3). Acest tip de diabet este de obicei tranzitoriu şi se remite după naştere. Totuşi, aceste femei au risc crescut de a face diabet zaharat tip 2 în cursul vieţii, sau de a face din nou diabet gestaţional la o sarcină viitoare.
Testul de toleranţă la glucoză oral (TTGO) –ADA: presupune ca gravida să bea 75 gr glucoză pulbere dizolvată într-o cană de apă, măsurând glicemia înainte, la o oră şi la 2 ore după ingestia glucozei. TTGO va fi efectuat dimineaţa după un post nocturn de cel puţin 8 ore (gravida nu va mânca în timpul nopţii!). Trei zile anterior testului pacienta va manca normal (fara restricite în ceea ce priveste glucidele).
Interpretarea rezultatelor:
Dacă UNA sau mai multe valori ating sau depasesc valoarea-tinta (pragul), se pune diagnostic de diabet gestational. Din cele cateva studii recente se remarca faptul ca gravidele diagnosticate cu diabet gestational dupa noile criterii pot fi echilibrate în proporţie de 80-90% doar cu modificarea stilului de viata (dietă, exerciţiu fizic). Dacă glicemia nu scade prin modificarea stilului de viaţă, singurul tratament aprobat momentan pentru utilizare în sarcină este insulina. Se recomanda retestarea la 6-12 saptamani dupa nastere, de obicei tot prin efectuarea TTGO. Femeile cu istoric de diabet gestational vor fi urmarite periodic prin screenig cel puţin la 3 ani deaorece au un risc crescut de a face diabet pe parcursul vietii.
“Fereastra celor 1000 de zile” reprezinta conform recomandarilor actuale neonatologice si pediatrice intervalul de timp de la momentul conceptiei fatului pana spre varsta de 2 ani a copilului. Este un interval de timp cu o importanta covarsitoare in cresterea, dezvoltarea si sanatatea copilului pentru tot restul vietii lui pentru ca alimentatia si stilul de viata al mamei din momentul conceptiei si pe durata sarcinii reprezinta piatra de temelie a unui start sanatos in viata a viitorului copil. De aceea mama trebuie sa acorde o atentie deosebita in timpul sarcinii alimentatiei ei si implicit a copilului si sanatatii lui pe termen lung.
In mod corect trebuie facuta o evaluare a starii de sanatate a mamei anterior momentului conceptiei sau cat mai devreme la inceperea sarcinii ( bilant metabolic si hormonal, evaluarea stilului de viata – alimentatie si miscare). Ulterior, in functie de evolutia sarcinii se reevalueaza acesti parametrii trimestrial sau mai frecvent (in functie de patologia asociata sarcinii si de particularitatile gravidei).
Problemele de comportament alimentar ale copilului in ambele sensuri:- de tip exces – supraponderalitate/obezitate sau deficit- anorexie/casexie – trebuie sa isi gaseasca rezolvarea plecand in primul rand de la identificarea cauzei si apoi la tratarea efectului ( adesea este nevoie pentru acest lucru de o echipa complexa – nutritionist, endocrinolog, pediatru, antrenor sportiv, psiholog).Un copil educat sa manance sanatos inca de la cele mai fragede varste devine constient de importanta alimentatiei si a starii lui de sanatate pe termen lung ca adult.
Supraponderalitatea, obezitatea, alimentatia proasta si sedentarismul la copii au dus la aparitia tot mai crescuta a tipului doi de diabet zaharat si la aceasta grupa de varsta- copii ( populatia sub 18-20 ani).În 2012, România ocupa locul 3 în Europa la obezitate in randul copiilor (conform statisticilor OMS).În ultimii 8 ani, numărul copiilor obezi din țara noastră s-a dublat si 40 % dintre copiii români sunt supraponderali (aproximativ 5 milioane). Cei mai mulți dintre aceștia provin din mediul urban. Statisticile arată că la nivel european- la grupa de varsta copii – 1 băiat din 3 și 1 fată din 5 sunt obezi și în fiecare an numărul copiilor cu probleme de greutate crește cu 500 000.
Un studiu al Universitatii din Dublin si comunicat catre IASO- (International Association for Study of Obesity ) si aparut in revista ,,Appetite,, a aratat ca: ,, educatia la copii cu privire la alimentatia nesanatoasa de tip junk-food- ce inseamna ea si ce ar trebui evitat sa fie consumat , precum si gasirea unor solutii alternative de hrana sanatoasa trebuie sa inceapa sa se invete de foarte timpuriu, inca de la varste prescolare- maximul de receptivitate si succes pe termen lung inregistrandu-se la grupele de varsta mici –de 3-5 ani,,. Conform acestui studiu, la aceasta varsta exista o buna abilitate de identificare corecta a alimentelor sanatoase , dar mai putin satisfacatoare este capacitatea copiilor de a respinge alimentele de tip junk-food din alimentatia lor. Desi copii aveau suficiente notiuni de alimentatie corecta, acest lucru nu se traducea intr-o decizie corecta integral in momentul alegerii alimentelor pe care urmau sa le consume. O educatie in acest sens trebuie sa fie continua si sustinuta ca efort- din partea tuturor celor care ar putea influenta optiunile alimentare ale copilului: familie- parinti, frati/ surori, bunici, gradinita, scoala, prieteni.
Echipa Neuro Pain este la dispoziția celor care doresc să formeze copiilor un stil de viață sănătos, să deprindă obiceiuri alimentare sănătoase și să integreze toate acestea în viața de fiecare zi, prin: consultații, monitorizare, dar și ședințe educative organizate periodic.
Sindromul metabolic reprezinta marea provocare medicala a ultimilor 15-20 ani in societatea romaneasca precum si la nivel mondial, el fiind cauza exploziei imbolnavirilor si a mortalitatii de cauza cardio-vasculara, neurologica, nefrologica sau diabetologica, dar si a patologiei oncologice ( in marea majoritate a afectiunilor oncologice, factorii declansatori sau favorizanti sunt cei legati de alimentatie si diverse noxe).
Este cunoscuta importanta stilului de viata – alimentatie, miscare, expunere la factori de risc si noxe in preventia aparitiei acestor boli dar si in abordarea terapeutica complexa in momentul aparitiei starii de boala. Pentru bolile din cadrul sindromului metabolic, supraponderalitatea sau obezitatea reprezinta factorul declansator al modificarilor biologice si metabolice.
In bolile consumptive precum cancerele, subponderalitatea si malnutritia reprezinta factori de prognostic negativ in evolutia clinica a pacientului, ducand la scaderea duratei de viata si a calitatii vietii pacientului oncologic.
Iata de ce este necesara evaluarea si urmarirea in dinamica a starii de nutritie ( clinica si biologica) precum si a statusului metabolic al acestor pacienti , recomandarile corecte de alimentatie alaturi de tratamentul medicamentos al afectiunilor respective ducand la imbunatatirea prognosticului medical si social al pacientului.
Neuro Pain oferă în pachetul de abordare completă multidisciplinară a bolnavului cu diagnostic de neoplazie și consult și recomandări nutriționale pentru a evita scăderea ponderală indusă de evolutivitatea bolii, a inapetenței date de terapie( chimioterapie, analgetice, radioterapie) prin servicii de nutriție clinică avansată, inclusiv pentru pacienții cu deficit nutrițional grav.
CONSULTATIE | PRET |
Consultatie de EVALUARE INITIALA nutritie terapeutica (patologie oncologica, neurologica, cardiologica, gastro-enterologica, nefrologica, dislipidemii) | 200 Lei |
Consultatie de EVALUARE ULTERIOARA de nutritie terapeutica (patologie oncologica, neurologica, cardiologica, gastro-enterologica, nefrologica, dislipidemii) | 150 lei |
Pachet monitorizare (control stil de viata, sarcina, copii, nutritie terapeutica) | |
Pachet de 4 sedinte control nutritie, plata unica. Valabilitate pachet: 1 an | 550 Lei |
*Tratamentele prescrise de medicul specialist sunt individuale și rezultate pot sa difere in funcție de patologia fiecărui pacient